DeciWatts

IMG_0479De missie van Deciwatt is om meer met minder te doen. En ze hebben het dan over energie. Hun eerste product is GravityLight, een lamp die werkt als een koekoeksklok en niet meer dan 10 dollar mag kosten. Sinds een week hangt ie bij mij. En hij doet het! Waar ik nooit aan gedacht had is dat ie een tikkend geluid maakt, snel in de hoogste stand en langzamer in de laagste stand. In de hoogste stand geeft hij het meeste licht maar moet je het gewicht al na 15 minuten weer ophijsen, afhankelijk natuurlijk van hoe hoog je het geheel hebt opgehangen. Dat gewicht bestaat uit een kunststof tas die je zelf vult met grond, kiezels of wat je maar voorhanden hebt.
Hoewel er maar een paar deciWatt uit komt kan je er met de steeds efficiënter wordende LED lampjes toch voldoende licht uithalen. En ook andere elektronische apparatuur wordt ieder jaar energiezuiniger. Het apparaat kan vooral in afgelegen gebieden zonder elektriciteitsnet zijn toepassing vinden en de gevaarlijke, walmende en qua brandstof dure kerosineverlichting wegconcurreren. De geproduceerde energie van 1 keer ophijsen is ongeveer 200 Joule (E=m*g*h). Het beschikbare vermogen is dus in de hoogste stand theoretisch circa 0.2 Watt. De makers geven op 0.1 Watt.

IMG_0482

Ter vergelijking: een WakaWaka laadt in 8 tot 10 uur volledig op en geeft dan gedurende 80 uur licht (in de zwakste stand). De 2 LED’s gebruiken dan samen circa 0.125 Watt. Duidelijk is dat er heel veel energie in de zon zit want om diezelfde hoeveelheid licht met GravityLight te maken moet je 80 uur lang ieder kwartier dat gewicht weer ophijsen. Zo’n 320 keer dus. Wel goed voor je lichaamsbeweging. De WakaWaka is overigens een stuk duurder.

Zitgereedschap

Het werd ook wel eens tijd; in 1990 bij de start van mijn bedrijf kocht ik de beste bureaustoel die ik kon vinden. Hij was hartstikke duur maar ik dacht aan al die uren dat ik achter mijn eigen bureau door zou gaan brengen en ik wilde nog wel een tijdje mee. Maar na een nieuwe gasveer, een gebroken rug (niet van mij, van de stoel) die provisorisch met RVS kabel gerepareerd was en een keer opnieuw bekleden was ie toch wel echt versleten. Op zoek naar een nieuwe. En natuurlijk wilde ik weer de beste die ik kon vinden, nu niet in de kantoorbenodigdhedenwinkel maar op internet dit keer. Ik kwam uit bij Herman Miller. Niet alleen willen zij de ergonomisch beste stoel maken die zich probleemloos aanpast aan vrijwel iedere zithouding, ook proberen ze hun ecologische voetafdruk naar nul terug te brengen en hun stoelen volledig cradle2cradle te laten zijn. Zie hun “Betere Wereld Rapport“. Maar ja: welke van hun design stoelen moest het worden? De Mirra werd mijn favoriet. Maar toen bleek dat de Mirra een opvolger kreeg: de Mirra 2, die nog mooier, beter en gezonder zou zijn. En met nog minder materiaal gemaakt. Overigens, de ontwerpers noemen dit geen stoelen meer maar zitgereedschap. Of liever misschien nog: een zitmachine. Met allerlei instelmogelijkheden die je in een handomdraai en op je gevoel precies goed instelt voor hoe jij op dat moment wil zitten. Het heeft wel iets weg van een exoskelet. Toen ik mijn keus gemaakt had duurde het nog maanden voor de stoel ook beschikbaar kwam in Europa. Ik heb mij onmiddellijk aangemeld voor een proefplaatsing. En eindelijk, vorige week, kwam ie dan. En ik moet zeggen: inderdaad, hij zit geweldig! Ik kan er weer minstens 12 jaar tegen aan want zolang duurt de garantie…

Groot, groter, grootst

Rotterdam CSGister mijn dochter uitgezwaaid op Rotterdam CS, ze gaat 4 maanden in London studeren. We hadden nog genoeg tijd om rond te kijken. Het nieuwe station is bijna klaar en wat mij betreft prachtig in zijn helderheid, transparantie en grootsheid. En in die immense hal, die stad en spoor verbindt, een reusachtig scherm, het grootste van Europa. Het meet 40 bij 4.5 meter, weegt 8 ton en bevat 5.142.528 leds. En op dat scherm natuurlijk de trots van Rotterdam: de ss Rotterdam. Een cadeautje van het Havenbedrijf dat 80 jaar bestaat.

Reputatie

Een produkt maken dat honderden jaren mee gaat, klanten die hun laatste aankoop bij je betovergrootvader deden: Koninklijke Eijsbouts is een wonderlijk bedrijf. En wereldberoemd. Over de hele wereld klinken hun klokken. Ook in de Notre Dame te Parijs waarvoor ze onlangs de grootste klok hebben geleverd. Eeuwenoud ambacht maar ook moderne technologie want hoe een klok uiteindelijk zal klinken laat zich met moderne materiaalkennis, rekenmodellen en computers enigszins voorspellen, hoewel een goede klok maken ook vooral een kunst is.

Gebruik in plaats van Bezit: Thomas Rau

 

Mooi gesprek van Frénk van der Linden met duurzaam architect Thomas Rau voor het programma Altijd Wat van de NCRV. Rau schopte het tot nummer 18 van de duurzame Top 100 van Dagblad Trouw. Hij vindt dat Nederland als land van doeners een gidsland kan zijn op het gebied van duurzaamheid, maar van die ambitie ziet hij weinig bij de politiek. Ook verwondert hij zich over het materialisme in de westerse wereld. Waarom spullen bezitten als het je eigenlijk alleen gaat om de functie?

Kintsugi

Kintsugi is “the Japanese art of fixing broken pottery with a lacquer resin sprinkled with powdered gold” (Wikipedia). Kintsugi means “golden joinery” and is probably invented in  the 15th century. Often, we try to repair broken things in such a way as to conceal the repair and make it “good as new.” But the alternative “better than new” aesthetic—that a conspicuous, artful repair actually adds value—has obvious symbolic appeal for the DIY community and for anyone else interested in promoting a more hands-on, repair-friendly culture. Lees verder

geWoonboot

Afgelopen zaterdag naar de geWoonboot geweest. De Triodosbank heeft hier geld ingestoken (dus ook mijn geld) en organiseerde een open dag. In een filmpje legt Pauline Westendorp, initiatiefneemster van stichting opgewekt. nu, uit hoe een en ander werkt.

De geWoonboot is een unieke en duurzame plek in Amsterdam. Bedrijven en particulieren kunnen de boot gebruiken als kennis-, werk-, vergader- en traininglocatie. De GeWoonboot voorziet het grootste deel van de energiebehoefte zelf door middel van waterzuiverings- en energieopwekkingsinstallaties die aan boord zijn. Alles wat er op en rond de boot gebeurt, expertmeeting of diner, heeft te maken met duurzaamheid.

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van één van haar voorvaderen, Woonstichting Eenvoud uit Kampen, ontwikkelde deltaWonen in 2006 een nieuw woonproduct voor de toekomst; de zelfvoorzienende geWoonboot. De geWoonboot is een ontwerp van architect Henk de Velde en bestaat uit een enkele verdieping van 120 vierkante meter. De geWoonboot is de eerste zeer energiezuinige woning in Nederland die volledig onafhankelijk is van nutsvoorzieningen. Met de ontwikkeling van de geWoonboot wil deltaWonen aandacht vragen voor de mogelijkheden van selfsupporting wonen op water. Ons land bestaat immers voor 25 procent uit water. Later werd de geWoonboot verkocht aan de Amsterdamse woningcorporatie De Key.

Joan Kramer en Jan Huisman zijn de huidige eigenaren van de boot die verankerd ligt aan de innovatieve en creatieve NDSM-werf in Amsterdam. http://www.gewoonboot.nl