Crowdfunding

IMG_5049kleinCrowdfunding is cool , zo schrijft Sprout een paar weken geleden. En daar ben ik het helemaal mee eens. In 2013 is het bedrag dat opgehaald werd in de menigte verdubbeld tot 32 miljoen euro. Zo’n 1250 projecten werden gefinancierd. Een initiatief dat er vroeg bij was is WakaWaka, een slim lampje op zonne-energie waar je tegenwoordig ook je mobiel mee op kan laden. Met als drijvende kracht ondermeer Maurits Groen. Behalve een uitkomst in rampgebieden en streken zonder elektriciteitsnet ook een leuk hebbeding voor hier. Ik ben er dan ook meteen ingestapt.

Een ander mooi project is GravityLight: een soort koekoeksklok maar in plaats van de tijd geeft hij licht. Een keer het gewicht ophijsen en de lamp brandt weer een half uur. De doelgroep is dezelfde als bij WakaWaka maar hij doet het altijd en je hebt geen batterijen nodig. Ook dit vond ik zo’n leuk project dat ik meegedaan heb. Ik verwacht het eerste exemplaar ieder moment thuisgestuurd te krijgen.

Een project dat meer in de kunsthoek zit is de Tostifabriek. Wat ie er allemaal nodig voor één tosti: brood dus meel dus graan, ham dus varken, kaas dus melk dus koe. De hele zomer van 2013 was er een tijdelijke boerderij ingericht op het terrein van Mediamatic in Amsterdam. En in september was mijn tosti klaar. Tenslotte kwamen Rob Wijnberg en kornuiten met De Correspondent, een andere Internetkrant. En ook hier kon ik het niet laten om aan boord te springen…

Crowdfunden is een geweldige uitvinding, maar eigenlijk al zo oud als de wereld. Het komt er op neer dat we allemaal wat geld lappen en met de pot iets leuks doen. Ik ben benieuwd wat er dit jaar weer voor leuke, noodzakelijke, grappige of spannende projecten langskomen…

Just do it

Je hoort het steeds vaker: niet langer denken of praten maar doen. Just do it. In de wereld van de lokale energie initiatieven is dat ook het motto: gewoon beginnen. Niet wachten op overheden, grote bedrijven, anderen. Zo ook op de bijeenkomst over de Circulaire Stad in het kader van Amsterdam Urban Innovation Week op vrijdag 20 september in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam. Zoals John Thackara, oprichter van Doors of Perception,  zei: als je werkelijk zelf je handen vuil maakt merk je wat er allemaal bij komt kijken aan materiaal, moeite, energie. Waar zit de sociale energie om dingen in beweging te zetten? Volgens Michiel Schwarz is de toekomst connected/localised/bottom-up. We zijn wat we delen. Het gaat over de onderlinge verbanden. Samen met Diana Krabbendam publiceerde hij het boek Sustainist Design Guide. Volgens hun is er een wereldwijde beweging van miljoenen individuen die zelf op lokale schaal leefomgevingen ontwerpen die meer op samenwerken gericht zijn, rechtvaardiger en duurzamer. Eva Gladek, directeur van Metabolic Lab, kwam met een treffend voorbeeld. Op de plek van de voormalige scheepswerf de Ceuvel komt een wijkje bestaande uit afgeschreven woonarken die opgekalefaterd worden om klimaatneutraal te worden waarbij tegelijkertijd de vervuilde ondergrond gereinigd wordt door middel van planten. Zoals zij zegt: al dat gepraat over crises etc. terwijl er heel veel jonge mensen rondlopen met ideeën en energie die gewoon aan de gang kunnen en al doende prachtige dingen kunnen maken.

Veerkracht

Gister naar het jubileumcongres van Telos geweest, in het Provinciehuis van Brabant in Den Bosch. Het thema was “Vergroening, Verduurzaming, Veerkracht”. John Dagevos van Telos heeft voor Wijk bij Duurstede de Duurzaamheidsbalans opgesteld: de “Staat van Wijk“, een strategisch document waar beleid op gebaseerd kan worden en dat als brandstof kan dienen voor het maatschappelijk debat.

Volgens Telos is de term Duurzame Ontwikkeling onvoldoende enthousiasmerend en moeten we op zoek naar een nieuwe benadering, een nieuw begrip: Veerkracht. En dan niet alleen een veerkrachtige natuur, natuur die tegen een stootje kan, maar ook een veerkrachtige economie die tegen een crisis kan en een veerkrachtige gemeenschap die zich zelf steeds opnieuw kan uitvinden. Lees verder