What else is Government for?

Afgelopen dinsdag 7 februari bij een debat geweest in de Rode Hoed in Amsterdam. De eerste aflevering van een reeks debatten over “de toestand in de wereld verklaard vanuit voedsel”. De titel van de reeks: “It’s food, stupid!’ Felix Rottenberg leidde de avond. Aan traden Henk Bleker, staatssecretaris Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Carolyn Steel, architect en auteur van “the Hungry City”, NAJK voorzitter Wilco de Jong en stadsboer Huibert de Leede.  Het ging over de relatie van mensen met hun voedselvoorziening, de relatie tussen consument en producent en de rol van de overheid. Waar Bleker en De Jong de consument zien als sturend voor wat we eten en van mening zijn dat overheden dat steeds meer over moeten laten aan de markt, ziet Steel de noodzaak om tot een nieuw “sociaal contract” te komen. Waarbij de overheid natuurlijk een grote rol speelt, niet om te vertellen wat we moeten eten maar om de randvoorwaarden te bepalen waarbinnen ons eten wordt geproduceerd en gedistribueerd. Het ontlokte haar zelfs de uitroep: “what else in Government for?!” Eerder al had ze laten zien hoe vanaf de uitvinding van de landbouw in de Vruchtbare Sikkel, zo’n 10.000 jaar geleden, het produceren, opslaan en verdelen van eten het belangrijkste bestaansrecht van de overheid was. En hoe voedsel de vorm van onze steden bepaald heeft. Met aan het centrale plein waar de markt was ook de wereldlijke en de geestelijke macht hun kantoor hielden (raadhuis en kerk). Zie deze presentatie. Kunnen we opnieuw onze voedselvoorziening in eigen hand krijgen of leveren we ons over aan een handvol wereldspelers die bepalen wat we zaaien, wanneer we oogsten en wat er uiteindelijk op ons bord komt? Is het goed voor de ontwikkeling in Kenia om daar onze sperziebonen te telen en onze agrikennis te exporteren of gaan we in achtertuintjes en op kantoordaken en braakliggende terreinen in de stad ons eigen eten verbouwen? Kunnen we de wereld voeden? We eten steeds meer vlees en worden steeds dikker. Zie voor een verslag hier. Helaas hadden de sprekers zoveel te vertellen dat het debat nog niet erg uit de verf kwam maar wellicht komt dat in de volgende afleveringen. De Rode Hoed was tot de nok gevuld met zo’n 300 aanwezigen. Eten en voedselvoorziening leeft enorm. Het is zonder twijfel hét onderwerp voor de komende paar decennia.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.