Drijvend Dorp Pampushaven

Zaterdag met Marianne naar Amsterdam getogen, naar de KIS galerie van Jan Muller. Daar was een heel stel al dan niet voormalige binnenvaartschippers en andere bezitters van drijvend materieel bijeengekomen om te brainstormen over Jan’s idee om een drijvend dorp in Pampushaven te realiseren, bij Almere. Ook waren er jongeren van het collectief dat Jan graag aanduidt met de Peter Pan Groep: een energieke club ¬†van zo’n 80 werkende¬†en studerende mensen, met nog eens een netwerk daar omheen van 200. De eerste groep heeft ruimte, beter gezegd scheepsruimen, de andere groep zoekt werk- en leefruimte. Beiden zoeken ze plek. Misschien eerst Pampushaven voor een proefperiode van 10 jaar, bij succes is het concept elders te reproduceren. Een eerste stap is al gezet doordat Floating Life een aantal drijvende gebouwen afgemeerd heeft in de haven. Ook in Rotterdam in het kader van de Urgenda wordt gewerkt aan drijvend wonen en werken. Studenten zijn in de weer met allerlei concepten. De tijd is er rijp voor.

Dat schepen eigenlijk drijvende bedrijfshallen zijn merkte ik toen ik 32 jaar geleden voor het eerst met een ladder afdaalde in het ruim van mijn eigen historische vrachtschip. Dat die ruimen gigantische afmetingen aan kunnen nemen zag ik bij het 2000 ton metende sleepschip dat jaren bij de watersportvereniging Rijn & Lek in Wijk bij Duurstede lag.

Het idee is dat oude historische binnenschepen en pontons, net als dat eerder gebeurd is met oude bedrijfshallen, kantoren en fabrieken, nog heel goed een 2e leven kunnen beginnen als goedkope woon- en werkruimte voor starters, creatievelingen, ambachtelijke bedrijven. Met als bijkomend voordeel dat het geheel verplaatsbaar is. Het begrip ‘place making’ kan hier heel letterlijk genomen worden. En omdat er inPampushaven geen enkele voorziening is en omdat tegelijkertijd schepen altijd al in hoge mate zich zelf kunnen redden ligt het voor de hand om een volledig zelfvoorzienend drijvend dorp te maken. Met eigen energie-opwekking en distributie door zon, wind, biomassa en een slim net. Met een eigen drinkwaterfabriek en afvalwaterzuivering. Misschien ook wel met eigen drijvende moestuinen, kippen en viskweek. En natuurlijk de bijbehorende terrassen, restaurant, vergaderruimte, werkplaatsen, podia.

Een droom? Ja, maar wel een droom die op korte termijn werkelijkheid kan worden. De schippers geloven erin. De Peter Pan Groep heeft er zin in. De ambtenaren die we spraken in Almere zijn positief. Zou het lukken? Jan Muller zijn laatste puzzel….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.