Brand

Af en toe denk je: “ik moet er niet aan denken dat mijn huis afbrandt”. De plek waar je woont, werkt, slaapt, je thuis voelt. Maar ja, soms gebeurt het toch. Op 15 mei in de namiddag om 15:00 uur, om precies te zijn. Omdat het de hele dag kil bleef de oliekachel aangemaakt. Hij kwam moeizaam op gang maar toen hij eindelijk aan was, ging ie ook echt goed. Te goed want de schoorsteen werd zo heet dat er binnen in de holle wand vuur ontstond. En voor je het weet staat de hele boel in de hens. Ik had wel eens filmpjes gezien van het ontstaan en de ontwikkeling van een goeie brand. Dat gaat, na een periode dat het langzaam op gang komt, ineens heel snel en hard. Dus na een eerste brandblusser leeggespoten te hebben 112 gebeld. Maar voordat die er waren sloegen de vlammen al uit de luikenkap. De 2e brandblusser die ik in dichte rook ook nog maar leeggespoten had in de brandhaard kon daar niet veel aan verhelpen. Al snel kwamen er 2 brandweerwagens, politie, een ambulance, journalisten en voor de zekerheid ook nog een auto met een bootje op de aanhanger. Guus en Jan komen even kijken.

Wat kan er in korte tijd een ongelofelijke puinhoop groeien uit wat eerst een geordend geheel is. Ramen kapot, luiken verbrand, kabels doorgebrand en kortgesloten, elektrische installatie naar de knoppen en een doordringende brandlucht die niet van plan is om zomaar op te stappen. Iemand van Salvage komt om de eerste zaken te regelen. Zoals meteen s’ avonds de elektriciteit provisorisch weer aansluiten. Dan voel je hoe afhankelijk we van die voordurende beschikbaarheid van energie zijn. En de luikenkap gedicht. Kunnen we blijven of naar een hotel? We blijven. Volgende dag de verzekeringsexpert. Container laten komen. De eerste zooi opruimen, samen met Iris. Daarna de rest van de werkplaats uitruimen: “heb je dit de laatste 5 jaar nog in je handen gehad? Nee? Weg ermee!” Timmerlui regelen, elektriciën bestellen, nieuwe brandblussers laten komen. Dan wordt de puinhoop nog een keer weer groter: tussenwand eruit, nieuwe wand erin, spullen aan de kant, schoonmaken, opnieuw verven.

En dan, eindelijk, eind juni, is alles weer bijna hersteld. Nog 2 nieuwe lichtluiken aanbrengen, drempel en een beetje verven maar dat doen we in Hasselt waar de firma Admiraal zit. Planken en kasten moeten nog beter ingeruimd. En de kunstwerken van Mia moeten hersteld.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.