Energienotaloze woning

De energienotaloze woning. Beetje ingewikkeld woord wel maar precies waar het om gaat: woningen zodanig bouwen of renoveren dat de energierekening (normaal circa € 2000 per jaar) nul wordt, 0, nada. Gister inspirerende bijeenkomst in Bo-Ex kantoor op Kanaleneiland Utrecht, georganiseerd door de NMU. Jan Willem van der Groep, programmaregisseur van Energiesprong SEV,  hield een spannend, inspirerend en af en toe prikkelend verhaal. Er kan veel meer dan we nu denken en doen. Het moet en kan anders. Een gemiddelde woning, die overigens in de praktijk vele jaren langer mee gaat dan in de boeken staat, kan voor een zeer aanzienlijk budget ingrijpend gerenoveerd worden tot notaloze woning als je al die energiekosten die je de komende 15 jaar niet meer hebt, nu investeert. Bovendien gaat de waarde van de woning en de levensduur omhoog. Dat betekent winst voor de corporatie (waardevastheid, verhuurbaarheid), winst voor de huurder (geen energielasten), winst voor de gemeenschap (veel werk, banen in de renovatiebouw) en winst voor het milieu (geen emissies). Je moet wel slimmer aanbesteden en slimmer bouwen, dan kunnen de kosten met wel 40% omlaag. Vooral als je slechte woningen (energielabel G) naar klimaatneutraal renoveert heb je veel mogelijkheden. Mark Schweitzer van Finance Ideas, rekende voor dat het rendement van je investering wel 5% kan bedragen, een getal waar pensioenfondsen hun lippen bij aflikken. Ook onze eigen woningbouwcorporatie Volksbelang was van de partij. Ben benieuwd wat we met deze nieuwe manier van denken en renoveren kunnen in Wijk bij Duurstede…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.