Lokale Kracht

Donderdag 15 november naar het evenement HIER opgewekt geweest. Samen met 599 andere betrokkenen bij lokale energie initiatieven. Daarvan zijn er nu zo’n 350, waaronder eentje in Wijk zelf: de EigenWijkse Energie Coöperatie (in oprichting). Bart Jan Krouwel van e-Decentraal vertelde hoe zijn organisatie zich op landelijk niveau bezig houdt met wet- en regelgeving, financiering, professionalisering en kennisdeling. Het evenement werd georganiseerd door e-Decentraal en de HIER klimaatcampagne, een initiatief van ruim dertig maatschappelijke organisaties die heel Nederland wil betrekken bij de oplossing van het klimaatprobleem. Het initiatief HIER opgewekt is, op zijn beurt, weer ontstaan uit een gezamenlijke visie van de HIER Klimaatcampagne en de Natuur- en Milieufederaties. Samen willen ze de productie van duurzame energie een forse boost geven. Door de combinatie van kwaliteiten van de projectpartners kunnen lokale initiatieven ondersteuning krijgen. De natuur- en milieufederaties leveren hierbij hun lokale en regionale netwerken.

Volgens spreker Thijs de la Court is het oprichten en exploiteren van een eigen lokaal energiebedrijf “hard buffelen”. Er zijn vele drempels. Maar het motto “van, voor en door” is een uniek verkoop argument. En belangrijk is om zichtbaar te zijn in de plaatselijke gemeenschap. Werner Frohwitter, een bijna foutloos Nederlands sprekende inwoner van Brandenburg, verhaalde over het dorpje Feldheim dat zijn energievoorziening in eigen hand genomen heeft. Essentieel is een goed antwoord op de vraag: “wat zit er voor mij in”? Het heeft het 130 inwoners kleine dorpje 60 extra banen opgeleverd en een jaarlijkse besparing van 160.000 liter stookolie.

In de workshop “Plannen maken en in de wereld zetten” belichtten Martijn Messing van Energie Dongen en Gerwin Verschuur van Thermo Bello de verschillende vragen die bij het starten van een lokaal initiatief komen kijken: waarom wil je iets (lost het iets op wat mensen niet in hun eentje kunnen?), hoe pakt je het aan (en geeft dat je klanten voldoende vertrouwen?) en wat lever je dan precies (what’s in it for me?).

Marleen Kwast van DeA en Hans Botman van Energie-U vertellen in de workshop “Do’s en dont’s bij ledenwerving” dat je een heel concreet aanbod moet doen aan je (toekomstige) klanten en dat je de verwachtingen goed moet managen. En als je het goed doet zijn je leden je beste ambassadeurs. Het is niet raar om anderhalf jaar aan voldoende draagvlak te werken. En energie staat niet bovenaan in de aandacht van mensen, een thema als leefbaarheid of vitaliteit scoort beter.

Wat zo’n concreet aanbod aan je leden kan inhouden bleek bij de workshop van Rolf van Steenwinkel van Amsterdam Energie en Justin Pagden van Eemstroom: groene energie, isolatie, slimme meters, energiebesparingsproducten, energienota bijeenkomsten, LED verlichting, proefpakket PV, monitoring app, punten sparen, …. Interessant is ook de koppeling tussen het verlagen van de energierekening door bijvoorbeeld zonnepanelen en het daardoor in de lucht kunnen houden van een sportclub of zwembad. Oftewel de relatie met het leefbaar en vitaal houden van de lokale gemeenschap kan voor veel mensen de aanleiding zijn om lid en/of actief te worden.

Vincent Bijlo sloot de inspirerende dag af: “You don’t need eyes to see, you need vision”.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.