Alles drijvend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Steeds vaker en steeds meer berichten verschijnen er in de media over drijvende objecten. Drijvende zwembaden, drijvende kassen, drijvende congres- en horeca faciliteiten, drijvende jachthavens. Ook in Noordwijk willen ze ermee aan de slag. Een ‘Drijvend Leisure Eiland’ van de gemeente Noordwijk moet toerisme aanwakkeren en bekendheid vergroten. Het eiland bestaat uit een duurzaam en energieleverend systeem van drijvende betonnen pontons, oftewel golfbrekers. Initiatiefneemster Ingrid Leusink heeft samen met Paul Stoelinga van Deerns op 13 juni 2013 het plan voor het eiland tijdens de informatieavond in de Raadzaal van gemeente Noordwijk gepresenteerd. Kraaijvanger architecten heeft dit idee vormgegeven en de tekeningen gemaakt.

En de Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN), een initiatief van LTO Glaskracht Nederland, werkt aan een drijvende kas, af te meren in de Rijnhaven te Rotterdam waar ook al een drijvend paviljoen ligt.  Drijvende kassen kunnen een oplossing vormen als ruimte schaars en duur is; van belang is dat de integrale kostprijs vergelijkbaar is met reguliere teelt. Een forse kostprijsdaling t.o.v. de standaard drijflichamen levert het patent van Waterarchitect Bart van Bueren. Een eerste prototype wil men in de haven van Rotterdam realiseren met een strand in de kas, waar Rotterdammers jaarrond kunnen genieten van Westlandse producten. Venlo zit Rotterdam op de hielen: wie gaat het eerste drijvende streekproductenkas presenteren?

En dat drijvende zwembad, gemaakt van twee flinke duwbakken, zou ook al in de Rijnhaven in Rotterdam moeten komen.

Het is duidelijk: we drijven in de toekomst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.