Just do it

Je hoort het steeds vaker: niet langer denken of praten maar doen. Just do it. In de wereld van de lokale energie initiatieven is dat ook het motto: gewoon beginnen. Niet wachten op overheden, grote bedrijven, anderen. Zo ook op de bijeenkomst over de Circulaire Stad in het kader van Amsterdam Urban Innovation Week op vrijdag 20 september in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam. Zoals John Thackara, oprichter van Doors of Perception,  zei: als je werkelijk zelf je handen vuil maakt merk je wat er allemaal bij komt kijken aan materiaal, moeite, energie. Waar zit de sociale energie om dingen in beweging te zetten? Volgens Michiel Schwarz is de toekomst connected/localised/bottom-up. We zijn wat we delen. Het gaat over de onderlinge verbanden. Samen met Diana Krabbendam publiceerde hij het boek Sustainist Design Guide. Volgens hun is er een wereldwijde beweging van miljoenen individuen die zelf op lokale schaal leefomgevingen ontwerpen die meer op samenwerken gericht zijn, rechtvaardiger en duurzamer. Eva Gladek, directeur van Metabolic Lab, kwam met een treffend voorbeeld. Op de plek van de voormalige scheepswerf de Ceuvel komt een wijkje bestaande uit afgeschreven woonarken die opgekalefaterd worden om klimaatneutraal te worden waarbij tegelijkertijd de vervuilde ondergrond gereinigd wordt door middel van planten. Zoals zij zegt: al dat gepraat over crises etc. terwijl er heel veel jonge mensen rondlopen met ideeën en energie die gewoon aan de gang kunnen en al doende prachtige dingen kunnen maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.