Windpark Houten

Vrijdag 4 oktober naar Houten gefietst: naar de officiële ingebruiksstelling van de drie windturbines langs het Amsterdam Rijn Kanaal. Ik was er al een paar keer met mijn schip langsgevaren en had ook al eens een keer staan luisteren naar het geluid, maar dat viel tegen: je hoorde bijna niks. Wat een elegante machines! De drie molens leveren per jaar net zoveel stroom als 80.000 zonnepanelen….

Het park is gerealiseerd door Eneco en UWind samen. Onder toezicht van meer dan 200 aanwezige gasten en maar liefst 50 obligatiehouders zijn de 3 turbines met een totaal vermogen van 6 MegaWatt officieel in gebruik genomen. Het windpark is officieel benoemd tot ‘Windpark Houten’ en alle drie de turbines hebben een naam gekregen: ‘De Windacus’, ‘De Poldermolen’ en ‘De Zuidwester’. Deze namen zijn afkomstig uit de namenwedstrijd die gehouden is onder basisscholen in Houten. De winnaars van de namenwedstrijd waren ook aanwezig om samen met Wethouder Michiel van Liere van de gemeente Houten, Katja Langen en voorzitter van UWind Ernst van Zuijlen de openingshandeling te verrichten.

Windpark Houten kent een lange voorgeschiedenis. In 1999 heeft Houten een duurzame energiescan uitgevoerd en geconcludeerd dat er potentie is voor windenergie in de gemeente. Een haalbaarheidsstudie heeft vervolgens geresulteerd in een raadsbesluit in 2001. In het raadsbesluit is aangegeven dat de locatie aan het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van de Meerpaal de meest geschikte locatie is en dat daar een windpark gerealiseerd mag worden. Een eerste vergunning uit 2005 is door de Raad van State vernietigd. In 2010 is een nieuwe bouwvergunning afgegeven. De voorbereidingen voor de bouw zijn in 2011 gestart. In november 2012 is het definitieve ontwerp van de toegangswegen vergund. In december 2012 (13 jaar na de energiescan) zijn de voorbereidende bouwwerkzaamheden in het veld gestart. De oplevering van het windpark is augustus 2013. De start van de levering van stroom is 1 oktober.

Windpark Houten bestaat uit 3 windmolens met een vermogen van 2 MegaWatt per stuk. Het zijn Vestas molens, type V90-2.0MW, met een ashoogte van 105 meter, een bladlengte van 45 meter en een geschatte jaarlijkse opbrengst van 16.400.000 kWh. Dat is genoeg voor 4700 huishoudens, een kwart van de Houtense bevolking. Met zes van die molens kan je dus alle huishoudens in Wijk bij Duurstede van stroom voorzien… De stroomproductie is met een app te volgen. Deze app: Eneco Wind, is te downloaden voor AndroidWindows en iPhone.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.