Crowdfunding

IMG_5049kleinCrowdfunding is cool , zo schrijft Sprout een paar weken geleden. En daar ben ik het helemaal mee eens. In 2013 is het bedrag dat opgehaald werd in de menigte verdubbeld tot 32 miljoen euro. Zo’n 1250 projecten werden gefinancierd. Een initiatief dat er vroeg bij was is WakaWaka, een slim lampje op zonne-energie waar je tegenwoordig ook je mobiel mee op kan laden. Met als drijvende kracht ondermeer Maurits Groen. Behalve een uitkomst in rampgebieden en streken zonder elektriciteitsnet ook een leuk hebbeding voor hier. Ik ben er dan ook meteen ingestapt.

Een ander mooi project is GravityLight: een soort koekoeksklok maar in plaats van de tijd geeft hij licht. Een keer het gewicht ophijsen en de lamp brandt weer een half uur. De doelgroep is dezelfde als bij WakaWaka maar hij doet het altijd en je hebt geen batterijen nodig. Ook dit vond ik zo’n leuk project dat ik meegedaan heb. Ik verwacht het eerste exemplaar ieder moment thuisgestuurd te krijgen.

Een project dat meer in de kunsthoek zit is de Tostifabriek. Wat ie er allemaal nodig voor één tosti: brood dus meel dus graan, ham dus varken, kaas dus melk dus koe. De hele zomer van 2013 was er een tijdelijke boerderij ingericht op het terrein van Mediamatic in Amsterdam. En in september was mijn tosti klaar. Tenslotte kwamen Rob Wijnberg en kornuiten met De Correspondent, een andere Internetkrant. En ook hier kon ik het niet laten om aan boord te springen…

Crowdfunden is een geweldige uitvinding, maar eigenlijk al zo oud als de wereld. Het komt er op neer dat we allemaal wat geld lappen en met de pot iets leuks doen. Ik ben benieuwd wat er dit jaar weer voor leuke, noodzakelijke, grappige of spannende projecten langskomen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.