Vooronder

Voor in het schip, onder het voordek, daar zit het vooronder. Slaapplek voor de knecht vroeger of voor de kinderen die al een beetje groot waren maar nog niet groot genoeg voor het schippersinternaat. Op de Jeanette was het vooronder de laatste plek die onderhanden genomen werd. Het was de plek waar je ook nog kon slapen als alle andere slaapplaatsen bezet waren. Het was een verwaarloosd hokje en werd een soort machinekamer toen we in 2013 een elektrische boegschroef van Kalkman plaatsten.

Maar zomer 2016 is een nieuwe ingang gemaakt door Joost, iets ruimer dan de oude die half weggeroest was. Vervolgens is de buis en de bun van het koproer verwijderd en is het hele vooronder leeg gesloopt. Dat gaf ruimte. Met passen en meten leek er een complete badkamer met toilet, een 2-persoonsbed, kasten en een schrijftafeltje in te kunnen.

En in het najaar van 2016 heeft Jan van Douwen naar eigen zeggen een van zijn moeilijkste klussen uitgevoerd en het hele vooronder voortreffelijk ingetimmerd. Met warm en koud stromend water, wifi en led verlichting. En met mooi tegelwerk van de firma Van de Bogaard in de 3e badkamer die de Jeanette nu rijk is…

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.